Zgodovina

Začetki Harmonike Žveglič segajo nazaj v osnovnošolske klopi mladega Jožeta Žvegliča, bolj natančno v sedmi razred, ko se mu je porodila ideja in zamisel o izdelavi diatonične harmonike.

Izdelal je načrt. V tistem obdobju je Jože obiskoval modelarski krožek, kjer se je učil spretnosti mikro oblikovanja lesa, ki je pri izdelavi harmonik najbolj pomembna. Po končani osnovni šoli, se je učil igranja trobente in do svojega 34 leta igral v ansamblu.

Leto 1987 je bilo prelomno

Takrat se je uresničila dolgoletna želja in Jože je izdelal svojo prvo diatonično harmoniko - Harmoniko Žveglič. Z njo se je v javnosti prvič pokazal g. Brane Klavžar z albumom Zlati prstan. Naveza Klavžar - Žveglič je nato obrodila prvo diatonično harmoniko, ki je imela 4 dodatne gumbe. Kasneje je Mitja Železnikar dodal še petega in šestega, Rok Švab sedmega, Primož Kelenc pa osmega.

Danes spada Harmonika Žveglič v sam vrh svetovnega merila.


Pomembnejše letnice v zgodovini Harmonike Žveglič

Leta 1996:

Izdelana je bila prva lesena harmonika, danes imenovana INTARSIA. Ker v tistem obdobju za tovrstno harmoniko ni bilo zanimanja, so bili deli in ideja skrbno shranjeni.

Leta 2000:

V harmoniko je bila prvič vgrajena kovinska mehanika v lastni režiji, kar je izjemno vplivalo na način igranja.

Leto 2001:

Harmonika Žveglič je na obrtni Zbornici Slovenije ocenjena kot kakovosti rokodelski izdelek umetnostne obrti. Številka mnenja: 3835/07/2001

Leta 2001:

Izpod rok Jožeta Žvegliča je nastala prva dvobarvna Harmonika Žveglič

Leto 2010:

Harmonika Žveglič je pridobila certifikat Slovenske kakovosti, ki se vodi pod številko SQ CP 019/2013

Harmoniko Žveglič so že preiskusili:Potrebujete informacije?

V spodnjem kontaktnem obrazcu izpolnite vse zahtevane postavke!

Oddajte povpraševanje

Poslano! Hvala za povpraševanje
Ime
Email:
Telefon:
Comment*

Številni priznani glasbeniki prisegajo na Harmoniko Žveglič

 • Jakob Štigl

  Jakob Štigl, star 14 let prihaja iz Razborja pod Lisco.

  Harmoniko se je začel učiti pri sedmih letih pri mentorju Žanu Bregarju. Je zelo uspešen mlad harmonikar s številnimi nagradami. V letu 2018 je postal Absolutni zmagovalec 12. Avsenikovega tekmovanja, ter dobitnik zlate plakete za Zlato harmoniko Ljubečna in plakete Stanka Avgusta. Istega leta je pripravil tudi svoj prvi samostojni koncert Naj se slišꞌ. Jakob s harmoniko Žveglič vedno znova prepriča z neverjetno muzikalnostjo in zrelostjo.

 • Razsplet

  Damjan Klemenčič harmonikar ansambla Razsplet

  Harmoniko žveglič sem prvič oprtal leta 2007 in od takrat sva nerazdružljiva. Jože je mojster in inovator z posluhom za vsakega muzkontarja, kot sam reče. ŽVEGLIČ harmonika je fenomenalno delo, mojstra zlatih rok, ki jo izdela, da združi srce godca in zaigra.

 • Ansambel Sijaj

  Silvo Bizjak, harmonikar ansambla Sijaj

  Harmonika Žveglič je moja prijateljica že vrsto let. Zelo rad igram na njo, prelepo zveni, kar pa je zame bistvenega pomena. Nadvse cenim delo mojstra Jožeta, saj se pri izdelavi harmonike zelo potrudi in v večji meri harmoniko izdela sam. Harmonika očara s svojo zunanjostjo in natančno izdelavo, s katero prepriča še tako zahtevnega godca.

 • Ansambel Rubin

  Robert Zupančič, harmonikar ansambla Rubin

  Z gospodom Žvegličem sodelujem že več kot 15 let in najino sodelovanje ni samo poslovno, saj je izredno prijazen in prijeten človek. Njegove harmonike so v celoti izdelane ročno v njegovi delavnici, zato je vsaka unikat. Harmonike so lahke, mehke za igranje, z vrhunsko mehaniko in odličnim zvenom. Gospodu Žvegliču želim, da bi še naprej tako dobro sodelovala in da bi njegove harmonike še naprej dolgo in lepo zvenele.

 • Ansambel Simona Gajška

  Simon Gajšek, harmonikar ansambla Simona Gajška

  Harmonika Žveglič je vrhunske ročne izdelave, kar se tudi vidi in sliši. Odlično se prilega telesu, najpomembnejše pa je to, da je njen zvok svetel. Harmonika odlično zveni!

 • Veseli Dolenjci

  Bojan Imperl, harmonikar ansambla Veseli Dolenjci

  Veseli Dolenjci smo s harmoniko Žveglič zelo zadovoljni, harmonika je kompaktna, kvalitetna in konkurenčna drugim najboljšim harmonikam. Zato jo priporočamo vsem, ki imajo radi v rokah dobro harmoniko.